Çeviri

Translate

20 Kasım 2016 Pazar

MANGALA...(SİZ DE OYNAYIN)

Bugün size 7'den 70'e herkesin ilgisini çekebilecek müsmithiş bir oyundan bahsetmek istiyorum... MANGALA... İçinizde mutlaka bu oyunu bilenleriniz vardır... Bilmeyenler için kısacık bir ön bilgi vermek isterim...
Mangala oyununun tarihi; Sakalar, Hunlar ve Göktürkler dönemine dayanıyor. Mangala Oyunu tarih boyunca kumar amaçlı olarak oynanmamış... Yabancı seyyahlar, zamanında Türklerin bu oyunu saatlerce hiç tartışmadan zevkle oynadıklarını ve asla parayla oynamadıklarını seyahatnamelerinde anlatmışlar... Dünyanın farklı ülkelerinde mangala türü oyunlar oynanmakta ancak Türk Mangalasını diğer mangala oyunlarından ayıran bazı özellikler bulunuyormuş. Diğer mangala türlerinde taşlar genelde “tohum” adını almakta, taşları hareket ettirme ise “tohum saçma” olarak ifade edilmekteymiş. Bu da o kültürlerin ziraatçı bir toplum olduklarını gösteriyormuş. Oysa Türk Mangala’sında taşlar “asker” olarak görülmekteymiş ve “hazine” olarak aktarılan bölüme Türkler “karargâh” demişler; bu da oyunun bir çiftçilik oyunu değil, savaş oyunu olduğunu ortaya koyuyormuş.
Türk Mangala’sının bir diğer farkı da alınan taşların bir tanesinin kendi otağına, yani kuyusuna bırakılmasıdır. Diğer mangala oyunlarında kendi kuyusuna taş bırakma olayı yoktur. Mangala’da kendi kuyusuna bir taş bırakma kuralı, Türk sosyal hayatındaki baba ocağına sahip çıkma geleneğinin bir tezahürü olarak görülüyormuş. Taş kazanmak için rakibin taşlarını çift yapma kuralı ise Türk inanç ve devlet sistemi tarihindeki ikili anlayışı sembolize etmekte ve Türklerin geleneksel dünya görüşüne uygun düşmekteymiş. 
Araştırmacı Philip Townshend'e göre bir toplumda, insanlarda en çok beğenilen ve örnek alınan niteliklerden yedisi Mangala Oyunu ile ilgiliymiş... Peki bu nitelikler hangileri?

* Kurnazlık
* Uyanıklık
* Önceden görme
* Esneklik
* Direnme
* Sağgörü
* Bellek

Kültür ve Turizm Bakanlığı Mangala Oyununun, Anadolu kültürünün köklü bir başlığı olduğunu, oyunun genç kuşaklara tanıtılmasının, yaygınlaştırılmasının yararlı olacağını, kültürel ve turistik alanlarda Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlayacağını bildirmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Mangala Oyunu’nun okullarımızda oynatılması uygun bulunmuştur. (ki bence günümüzde bu çok önemli) Mangala Oyunu’nun diğer oyunlardan farkı, dağdaki çobandan, 70 yaşında ki bilgine, İstanbul’da sarayda ki Hanım Sultandan, 5 yaşında ki çocuğa kadar her yaştan ve kültürden insanın oynayabilmesidir. (Engelli Dostlarımız da dahil)
                                                                Kaynak: Mangala Oyunu Tarihçesi
Peki oyunun günümüze uyarlanmış hali nasıl?
Oyun iki kişiyle iki farklı şekilde oynanıyor... Amaç aynı... En fazla hazineyi toplamak... Kırmızı bir çantanın içine yerleştirilmiş 6'şardan 12 kuyu ve birerde hazine toplama bölümü var... hazine olarak bonibona benzer kırmızı pullar ve iki adette renkli pul mevcut (renkli pul kale oyununda kullanılıyor) Karşılıklı yapılan strateji ve doğru adımlamalarla rakibinizi altetmeye çalışıyorsunuz :)
Mangala Oyununda engelli vatandaşlarımız unutulmamış bu beni ayrıca çok ama çok mutlu etti... Kuyuların altına görme engellilerin kullandığı braille alfabesi'nden semboller kullanılmış...
Çevrenizde görme engeli bulunan dostlarınız varsa bu oyunu hediye edebilir ve karşılıklı oynayabilirsiniz :)


Sevgiler...








                                                                         

1 yorum: