Çeviri

Translate

2 Aralık 2015 Çarşamba

"Fırın Çino"

Öncelikle paylaşacağım bu tarif için balık sevmeyenlerden özür diliyorum... Ülkemizde bir çok insanın balık sevmediğini hatta adını bile duymaya tahammül edemediğini biliyorum... Biz balık severler biliyoruz ki; başta fosfor olmak üzere içerisinde iyot, demir ve kalsiyum gibi madensel tuzlar ile A, D ve B on iki vitaminleri barındıran balık; 

• Bedene güç ve enerji verir

• Zihin yorgunluğunu giderir 

• Yapısındaki demir sayesinde kan yapar 

• İçinde yer alan kalsiyum kemiklerin büyümesini sağlar ve özellikle çocukluk çağlarında gelişmeyi kolaylaştırır

• Vücut için gerekli olan madensel tuz iyot, vitaminler ve diğer madensel tuzların özümlenmesini sağlar.

diyerek kısa bir balığın faydaları hatırlatması yapıyorum :) Eşimle birlikte balık aşığı olduğumuz doğrudur... Kızartması, fırını, buğulaması... Her biri ayrı lezzet...  Haftada en az iki kere soframızda yer açarız kendilerine... Bugünkü tarifi bizim gibi tüm balık sevenlere ithaf ediyorum... Huzurlarınızda "FIRIN ÇİNO" :) 

 

MALZEMELER:

* 1,5 kilo çinekop
* 2 orta boy soğan
* 1 adet havuç (küçükse 2 tane de olabilir)
* 1 adet orta boy patates
* 1 adet limon
* yarım çay bardağı sıvı yağ
* bir avuç defne yaprağı
* 1 tatlı kaşığı tuz
* az karabiber, az kekik, az pul biber (isteğe bağlı arttırılabilir)

HAZIRLANIŞ:

Tarifimize öncelikle sosumuzu hazırlayarak başlıyoruz... küçük bir kavanoza sıvı yağ , baharatlar ve defne yapraklarını koyup güzelce çalkalıyoruz... Balıklarımızı derin bir kabın içinde güzelce yıkayıp temizledikten sonra sosumuzu üzerine döküp 20 dakika kadar beklemeye alıyoruz... Diğer taraftan soğanlarımızı halka halka doğrayıp fırın tepsimizin altına yatak yapıyoruz... 

Fırınımızı 200 derecede ısıtmaya başladıktan sonra soğanlarımızın üstünü rendelediğimiz havuç, ardından yine rendelediğimiz patates ile kapatıyoruz... Bekleyen derya kuzularımızı sırayla tepsiye yerleştirip kapta kalan sosumuzu üzerine gezdiriyoruz...

Son olarak balıklarımızın üstüne yuvarlak dilimlediğimiz limonlarımızı koyup "ÇİNO"muzu fırına veriyoruz... Çinekop kolay pişen bir balık olduğundan tahmini 20-25 dakika içerisinde servise hazır hale gelecektir... Sunumu ve yemesi son derece keyifli bu lezzetin yanına bir de güzel salata hazırlarsanız (hayal gücünüz yol göstericiniz olsun) "oy oy oyyyy!" diyorum... "Mmmmmm... aman parmaklara dikkat!" :) Günün birinde deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun ;)

Sevgiler...





3 yorum:

  1. elinize sağlık :)
    benim eşim pek sevmez balık, ama ben karadenizli olarak bayılırım yemeye..
    balık tek başına yenmez, ille ona da yedirecem diye balığın faydalarını anlatarak başlarım övgülere :)
    sonra hadi hatrın için yiyim der :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Begenmenize cok sevindim :) ben de karadenizliyim o yuzden anliyorum sizi... es konusunda sansliyim allahtan... balik olmazsa olmaz hayatimizda... esinizi ikna edebildiginiz icin sanslisiniz siz de cok sanslisiniz:) bu esinizin size deger verdigini gosterir... agzinizin tadi bozulmasin insallah... sevgiler...

      Sil
  2. Seve seve :) Aramıza hoşgeldin ancak takip listemde göremedim seni... desteğin için teşekkür ederim...

    YanıtlaSil